Coworking prostori

Koncept koji ovih dana privlači dosta pažnje i koji se vrlo često nađe kao tema kada se povede razgovor o freelancing radu je coworking prostor. Ta novotarija je kod nas došla tokom prethodne godine, dok u svetu postoji nekih desetak godina. Ideja je da vi kao freelancer odlazite u kancelariju i radite tamo, jer ćete tako biti produktivniji, disciplinovaniji a i vaš društveni život će biti ispunjeniji ako dane ne budete provodili zatvoreni u 4 zida.

Moje skromno mišljenje - glupost koja u velikoj meri poništava sve ono što freelancing preko Interneta i čini tako sjajnim.

Jedna od stvari koje sam najmanje voleo u vezi odlaska na posao je sat ili dva koje svakog dana izgubim da stignem do kancelarije i da se vratim. Čak i da je vreme prelepo, da li ga zaista treba potrošiti u kolima ili prevozu? O kišnim, hladnim i svim ostalim, u poslednje vreme čestim, danima ne treba ni trošiti reči. Ako ću, sa druge strane, u tu svoju coworking kancelariju otići samo jednom ili dva puta nedeljno, onda to u velikoj meri poništava i potrebu za samom kancelarijom.

Može ovako...

Jako je teško kod kuće imati 8 sati mira i tišine kako bi mogli da se posvetite svom poslu. Istina. Međutim, ukoliko zaista kao freelancer radite 8 sati svaki dan - nešto radite pogrešno. Nešto radite ozbiljno pogrešno. Ako vama nije nikakav problem da radite 8 sati svaki dan, da idete do kancelarije da bi radili - vi i ne treba da budete freelancer! Bolje nađite posao. Tako nećete morati da razmišljate o traženju klijenata, jurenju istih da vam plate, niti stotinu drugih stvari. Neko će drugi to umesto vas, a vaše će biti samo da završite svoj posao i trošite platu. Šta više, ukoliko ste zaista dobri u tome što radite, vaša zarada se neće previse razlikovati od onoga što bi zaradili i kao freelancer.

Sa prosečnom cenom sata od 20 do 40 dolara, vi kao freelancer ne morate da radite više od 60 sati mesečno da zaradite jednu sasvim solidnu platu za naše uslove. Ukoliko dobijate više projkata i treba vam svi više vremena, rešenje je jednostavno - podignite cenu. Zaradićete više, klijenata će biti nešto manje, a vi ćete opet raditi 60 sati mesečno. To je 2 sata dnevno u proseku. Treba vam mir ta dva sata? Probudite se pre ostalih ukućana. Ostanite duže budni. Idite u svoj omiljeni kafić. Zavalite se ispod drveta u parku ako je lep dan… Iskoristite činjenicu da možete biti bilo gde i budite bilo gde! Dobar deo onoga što čini posao freelancera, kao što je traženje projekata, davanje ponuda, inicijalna komunikacija sa klijentima, danas može da se obavi sa bilo kog pametnog telefona. Koristite te mogućnosti! Budite pametniji od svog telefona! Smanjite svoje efektivno radno vreme na minimum i onda će zaista biti irelevantno gde ćete to vreme provesti.

Verovatno bi sedenje po čitav dan kod kuće negativno uticalo na vaš društveni život. U prethodnom pasusu sam dao nagoveštaj da ne mora biti tako. I šta sad? GTFO! Get the fuck out! Kada završite sa poslom, izađite. Bavite se nekim sportom. Upišite se na kurs stranog jezika ili neke sulude umetnosti. Šetajte kera po parku. Zar je bitno? Kada je to posao postao centralna tačka našeg društvenog života? Družite se sa ljudima koji vam prijaju i sa kojima imate zajedničke teme a ne poslovne interese. Ukoliko vam je baš stalo da upoznajete druge ljude koji se bave istim ili sličnim poslom, danas makar imate kojekakvih konferencija, okupljanja, hakatona, druženja na pivu i roštilju toliko da ne bi stizali da sve to obiđete ni da vam je samo to posao. Želim da verujem da je svaki pojedinac mnogo više od onoga čime se bavi. Nemojte da dozvolite da vam posao bude centralna tačka oko koje vam se sve vrti u životu.

Pojedini coworking prostori imaju i sjajne stvari poput konferencijskih sala, registracije preduzetčničke radnje na njihovoj adresi i usluga pravnika i/ili računovođe.

Ukoliko ste freelancer preko Interneta, čemu tačno služi ta konferencijska sala? Za desetak godina, koliko sam freelancer, upoznao sam svega par poslodavaca uživo, i to je bilo svaki put kada su doleteli ovde da vide te čuvene kafane i splavove. Registracija radnje na “fensi” adresi je tek posebna priča… Poslodavcu iz Buenos Airesa adresa Trg Republike 3 znači isto koliko i Vrška čuka 2. Našim poreznicima, sa druge strane, znači puno. Paušalni porez na Novom Beogradu za preduzetnika programera može biti i preko 45000 dinara mesečno, dok će vam u Pirotu biti 12-13 hiljada. Pravnik i računovođa vam mogu zatrebati, ali ako dođete u situaciju da su vam potrebni, bolje je naći nekog zaista dobrog, nego uzeti nekog samo zato što vam je u kancelariji pored.

Kada se na sve ovo doda da je cena radnog mesta u tim coworking prostorima nekih 10 hiljada dinara mesečno (90 evra), zaključićete da je coworking sjajna stvar samo za onoga ko je rešio da malo veću kancelariju ili stan rentira za preko 1000 evra mesečno. Vi za 10 hiljada možete da pokrijete skoro kompletne troškove preduzetničke radnje, od čega ćete imati barem neku korist.

...ili ovako

Mogao bih ovako do sutra, ali mislim da nema potrebe. Naravno, sve ovo je, kao i uvek do sada, samo moje skromno mišljenje. Voleo bih u komentarima da čujem vaša razmišljanja na zadatu temu. 😉

comments powered by Disqus