Najbolji bankomati za Payoneer karticu

Sjajna stvar kod platnih kartica je što su široko prihvaćene kao sredstvo plaćanja. U Švedskoj planiraju da ukinu gotovinu, u Brazilu krofnu na plaži možete platiti karticom… Srbija malo kaska, ali je i kod nas situacija znatno bolja nego što je bila. Pre par godina se dešavalo da vas čudno gledaju kad hoćete da platite nešto karticom, ali danas gotovo da svaka radnja ima POS terminal. Payoneer izdaje MasterCard, koji je prihvaćen gotovo svuda. Za slučaj da vam ipak treba gotovina, do nje možete doći na bankomatima. Ranije sam već objašnjavao da je gotovo svejedno koji ćete bankomat da koristite, jer proviziju i kurs ne određuje banka čiji bankomat koristite, već ona koja vam je izdala karticu. Da li je onda svejedno? Nije svejedno. 🙂

Limiti

Uvek plaćate fiksnu nadoknadu ($3.15, ukoliko ste registrovali karticu koristeći link sa ovog bloga) prilikom podizanja novca i u interesu vam je da podižete što veće sume. Postoje 2 limita prilikom podizanja novca sa bankomata.

Prvi limit vam nameće sama banka čiji je bankomat. Tako, na primer, Reiffeisen banka ima limit od 40 hiljada dinara po transakciji.

Drugi limit je fizičke prirode. Naime, bankomati ne mogu da izbace više od 30 ili 40 novčanica (zavisi od proizvođača) u jednoj transakciji. Maksimalni iznos u tom slučaju zavisi od novčanica kojima je bankomat punjen. Ovo je slučaj sa NLB bankom, gde možete da podignete do 80 hiljada (40 x 2000 dinara).

Pregled banaka

Sad kad znamo koja su pravila, ostaje pitanje - koji su bankomati najbolji? Ja sam kontaktirao par banaka čiji bankomati su meni lično na zgodnim lokacijama i evo pregleda.

  • Telenor Banka - pobednik. Ova banka u poslednje vreme privlači dosta pažnje jer imaju sjajnu aplikaciju za mobilne uređaje i kompletna njihova usluga ne zahteva ni jedan odlazak u banku. Ono što nas zanima su bankomati. Telenor banka ima limit od 99 novčanica, što nam daje ukupni limit od 198 hiljada dinara (ako je automat punjen novčanicama od 2000 dinara) ili 99 hiljada (ukoliko je punjen crvenim). Jedino što ne znate čime je bankomat punjen dok ne probate. Mala napomena - Telenor bankomati od skora pitaju da li želite transakciju sa konverzijom ili bez. Reč je u garantovanom kursu o čemu sam već pisao ranije. Uvek birajte bez konverzije. Na maksimalni iznos, razlika sa konverzijom i bez bude skoro 50 dolara.
  • ProCredit Banka - ProCredit banka ima takođe veliki limit prilikom podizanja novca. U njihovim Zonama 24 postoje posebni bankomati koji mogu da izbace 150 novčanica od jednom i punjeni su novčanicama od 2000 dinara (barem je onaj na Obilićevom vencu). To nam daje teorijski limit od 300 hiljada dinara. Nažalost, toliko ne može da se podigne u svakom slučaju, jer sam Payoneer ima limit od $2500 dnevno za podizanje na bankomatima. Ono što provereno radi je 150 hiljada dinara po transakciji. Mana je što ovih bankomata nema puno po gradu.
  • NLB Banka - Limit je 40 novčanica a bankomati su punjeni sa 500/1000/2000, tako da možete da podignete 80 hiljada. Desava se ponekad da nema novcanica od 2000, čime se limit smanjuje, ali bankomat u centrali, preko puta YUBCa je obično popunjen kako treba.
  • Banca Intesa - Limit je 30 novčanica i puni se pretežno apoenima od 2000. Ukupni limit 60 hiljada. Dobra stvar kod Inteze je što imaju bankomate na svakom koraku.
  • Komercijalna banka - ovo mi je mala misterija. U banci su mi rekli da je limit 40 novčanica, a da se pojedini bankomati pune i apoenima od 5000 dinara (recimo Igumanova palata na Terazijama). To daje limit od 200 hiljada, ali je problem što iz nekog razloga meni Komercijalna banka odbija karticu. Ne kaže da nešto ne valja, nego za bilo koji smislen iznos koji pokušam da podignem mi samo ispiše da nije dostupan. Ne znam da li je do mene ili do njih, ali isprobajte pa javite.
  • Reiffeisen Banka - 40 hiljada.
  • UniCredit Banka - 40 hiljada.

Ja sam toliko isprobao. Ukoliko vi imate drugačija iskustva ili koristite bankomate neke druge banke, javite u komentarima pa ću osvežiti listu.

P.S. Jedan kolega se zeza da svaki put kad ubaci Payoneer karticu u bankomat, očekuje da mu iskoči naš dragi premijer i kaže “A tu li si?!” 😀

comments powered by Disqus