O blogu

Ovaj blog je nastao sa ciljem da podelim svoja iskustva u radu kao freelancer preko Interneta. Preko Interneta je moguće zaraditi iz Srbije, već danas, i živeti sasvim pristojno od toga. Nisam rekao, niti vam obećavam, da je lako, ali moguće jeste.

“Čemu to služi a uz to i ne radi?!”

Zašto se uopšte upuštati u freelance avanturu? Razlozi mogu biti različiti.

Ako smatrate da vas na trenutnom poslu ne plaćaju dovoljno i da znate više, imate priliku da iznesete svoje znanje na globalno tržište, gde ćete vrlo brzo ili dokazati da ste u pravu (zaradićete veći novac) ili ćete skontati da vaš trenutni posao i trenutna plata i nije tako loša.

Drugi motiv vam može biti nezavisnost. Želja da sami upravljate svojim vremenom. Da sami birate projekte koje želite da radite. Nema čoveka koji nekad ne poželi da samo kaže “sledećih 10 dana ne radim ništa” i zapali na skijanje ili ronjenje, recimo. Možda nista “jutarnji tip” i užasava vas ideja da svako jutro ustajete u 7, truckate se sat vremena kroz gradsku gužvu, sedite na poslu do 5, i onda opet tortura do kuće. Ako je napolju lepo vreme, zašto danas ne bi kulirali na Adi, pa večeras odradili ono što treba? Freelance rad preko Interneta vam upravo to omogućava. Nema kancelarije. Gde god je vaš kompjuter i imate Internet - vi ste na poslu. Kad vam se radi, radite. Kad vam se ne radi, nemojte. Naravno, plaćeni ste samo za ono što radite, ali makar možete sami da odlučujete gde će to biti, kada i šta.

Trenutno ne možete da nađete posao? Završili ste školu, znate dosta toga, ili barem mislite da znate, ali “nemate vezu”, nemate nikoga “da vas progura” a posao danas imaju samo “mamina i tatina dečica”. Na Internetu nema veza, nema protekcije, nema tetki, strini, kumova. Ono što radite je ili dobro ili nije. Ili je vredno toliko para koliko tražite - ili nije. Da li ćete uspeti, zavisi samo od vas. Samo je pitanje da li ste vi spremni za taj izazov.

“Imam ja jednu šemu…”

Gotovo da nema dana da mi neko od drugara ne priđe i ne pita šta bi mogao da radi preko Interneta da zaradi neke pare. Drugi mi prilaze da me pitaju šta mislim o nekoj “šemi” za koju su čuli.

Preko Interneta je moguće zaraditi novac, ali ne tako što ništa nećete raditi ili tako što ćete samo čitati neke mailove ili kliktati nešto. Takve “kombinacije” su najčešće razne vrste piramidalnih šema, gde neku zaradu mogu da imaju samo oni na vrhu, ali i oni samo u relativno kratkom roku, dok se sve to ne raspadne. Šansa da i vi zaradite nešto od toga je ravna nuli. Ako vam već ta “firma” ne traži novac u startu, onda je vrlo verovatno da im cela ta šema služi samo za sakupljanje mail adresa na koje će kasnije slati spam ili će vas ubeđivati da treba da instalirate neki program na svoj kompjuter, čime će vaš kompjuter postati deo njihovih mreža koje se dalje koriste za svakakve prljave poslove. Sve u svemu, jedino što možete dobiti od tih šema su gnevni prijatelji koje se navukli da se i oni učlane.

“Ne može to u Srbiji, nemamo PayPal!”

PayPal je globalni sistem za plaćanja i transfere novca preko Interneta. U svetu je gotovo standard, ali iz Srbije ga nije moguće koristiti, niti za plaćanja prema inostranstvu, niti za prijem novca. Svakih par meseci se pojavi neki političar koji izjavi “PayPal stiže do kraja godine/sledećeg meseca…” Kao po pravilu, to dovodi do milion komentara gde se kuka kako smo mi jedina zemlja pored (dopisati vukojebinu po želji) koja nema PayPal, kako svi ovde imaju genijalne ideje od kojih bi postali milioneri preko noći, ali samo im PayPal fali. Istina je da bi PayPal olakšao poslovanje i ubrzao tokove novca, ali definitivno nije nešto neophodno - postoje drugi načini na koje možete biti plaćeni/isplaćeni, koji funkcionišu jako dobro i nisu previše skupi. To što u Srbiji PayPal ne funkcioniše, definitivno ne treba da vam bude izgovor da ne pokušate da zaradite preko Interneta.

“I gde to ima?”

Primarna tema ovog bloga je portal vWorker. Razlog je vrlo jednostavan - najviše iskustva imam upravo sa tim portalom. Postoje i drugi, poput Elance, Guru, ali sa njima nisam radio, a ja ovde želim da pišem samo ono što znam, po mogućstvu lično. Kako je vWorker u međuvremenu postao deo portala Freelancer, tako će se i fokus prebaciti na taj portal. Sajt će obrađivati i druge teme koje mogu biti od interesa budućim i sadašnjim freelancerima, poput regulisanja poreskih obaveza, zdravstvenog osiguranja, investiranja ako bude viška para… 😉

Koji god da je bio vaš motiv i šta god da vas je dovelo na ovaj blog, bićete u prilici da naučite kako možete već danas da dođete do zarade na Internetu - ali stvarno!