Payoneer MasterCard - troškovi, bankomati, terminali

Payoneer MasterCard je sjajno rešenje za prijem novca iz inostranstva, o kome sam već pisao ili ga pominjao.

U prošlosti sam, kao pravi Piroćanac, preferirao neke druge načine kao jeftinije, ali nakon što me razmazila udobnost kartice, nastupilo je i najveće iznenađenje - uopšte nije tako skupa opcija!

Troškovi dobijanja i održavanja

Neću se baviti detaljnije samom procedurom otvaranja naloga i dobijanja kartice (kliknete na link sa desne strane, popunite formular i pošaljete skenirana/slikana dokumenta i dobijete karticu) koliko samim troškovima.

Izdavanje kartice za Srbiju košta $29.95. Razlog zašto je skuplje nego za neke druge normalne zemlje je to što mi nismo normalna zemlja i kao takva zahtevamo dodatne provere. Ovaj iznos će vam biti skinut sa kartice nakon prve uplate.

U slučaju da rešite da iskoristite link sa desne strane, nakon prve uplate preko $100, dobićete $25 bonusa, pa će to, više manje, da pokrije troškove.

Za naredne godine korišćenja kartice se plaća i godišnje održavanje, ponovo $29.95. Dodatnog mesečnog održavanja nema.

Suma sumarum, sav vaš trošak za posedovanje kartice je $29.95 godišnje ili nešto manje od dva i po dolara mesečno. Većina banaka kod nas će vam naplatiti sličnu cifru.

Bankomati

Ovo je nešto čega sam se iskreno najviše plašio. Biću iskren i reći cu - uglavnom iz neznanja. Znao sam da banke naplaćuju proviziju prilikom korišćenja kartica na bankomatima drugih banaka. Znao sam da Payoneer naplaćuje svoju proviziju. Znao sam da naše banke imaju potpuno očajne kurseve po kojima rade konverziju deviza. U mojoj glavi je to bilo trostruko deranje u najavi. Za koga bre ja radim, za sebe ili za banke?! Srećom, pokazalo se da sam ja to malo loše skontao.

Kada koristite svoju karticu (Master, Visa) na bankomatima drugih banaka, ne određuje ta banka koja je vlasnik bankomata koliku ćete proviziju da platite već vaša banka koja vam je izdala karticu! U slučaju Payoneer MasterCard jedina provizija koja se plaća je fiksna i iznosi $3.15! Banka čiji bankomat koristite vam ne naplaćuje apsolutno ništa!

Ostaje još problem jako lošeg kursa. Ili ne? Što se tiče kursa, mnogi bankomati (npr. Komercijalna i Raifeisen) vam nude mogućnost da birate da li želite da se konverzija izvrši po garantovanom kursu ili želite da “rizikujete” i da vaša banka odredi kurs. Kada kažem “vaša banka”, mislim na banku koja izdaje Payoneer kartice a to je trenutno Choice Bank iz Belizea. Ko rizikuje, dobija! Zagartovani kurs je bezobrazno nizak. Recimo, uz srednji kurs od 86 dinara za dolar, zagarantovani će jedva da prebaci 80, ako uopšte i prebaci! Payoneer sa druge strane nije tako alav i kurs je svega ~2% slabiji od srednjeg (u konkretnom primeru oko 84RSD za dolar).

Kako sve to izgleda u praksi? Podigao sam 30000 dinara. Naplaćeno mi je $357.15, plus provizija koju sam već pominjao od $3.15 - ukupno $360.30. Po srednjem kursu tog dana, to vredi 31000. Moj ukupni trošak je 1000 dinara ili malo više od 3%. Potpuno podnošljivo.

Da li je bitno na kom bankomatu podižete? Znate i sami da neke domaće banke deru više, neke malo manje. Ako ste pažljivo čitali ovaj pasus, odgovor već znate - nije bitno! Proviziju plaćate Payoneeru, Payoneer banka određuje kurs! Jednostavno, koristite onaj bankomat koji vam je najbliži. Osim ako ne birate garantovani kurs, jer u tom slučaju ga određuje banka čiji bankomat koristite, ali tu vas deru u svakom slučaju.

Doduše, postoji jos jedan faktor prilikom izbora bankomata a to je limit za podizanje novca. Različite banke imaju različite limite, tako da su ipak neki bankomati malo bolji od drugih, jer je provizija fiksna.

Što se tiče bankomata u inostranstvu, bila mi je vrlo zanimljiva opcija podizanja evra, jer na taj način sam mislio da ću zaobići trošak duple konverzije (USD -> RSD -> EUR). Koristio sam bankomate UniCredit banke u Italiji i HSBC banke na Malti. Moram da priznam da se nisam baš oduševio. Kurs koji sam dobio je 3% slabiji od srednjeg. Više bi mi se isplatilo da sam kod nas podigao dinare i kupio evre, više bih dobio.

Slično iskustvo sam imao i u Poljskoj, kada sam podizao zlote.

Nisam ni sa dolarima u Americi bio bolje sreće. Prvo, limit na bankomatima je nešto niži nego kod nas - najčešće $800. Drugo, u Americi vam prilikom svake upotrebe kartice zaračunaju proviziju od 1% (ovo čak nisam siguran ni ko zaračunava). Na sve to, američke banke naplaćuju uslugu korišćenja bankomata 3 do 5 dolara (nezavisno od provizije koju će vam naplatiti Payoneer). Suma sumarum, da podignete 800 dolara, platite ukupno malo preko 16 dolara provizije (8 + 5 + 3.15).

POS terminali

Plaćanje na POS terminalima je već pesma. Payoneer vam ne naplaćuje nikakvu proviziju. Ponovo je potpuno nebitno koje banke je POS terminal. Kurs koji dobijate određuje Payoneer banka, i to je onih ~2% niže od srednjeg. U suštini, dobićete bolji kurs nego u 90% naših banaka kad bi ste želeli da razmenite dolare. Za nijansu niži kurs nego u menjačnicama.

Postoji jedna stvar koja vas može zbuniti. Tek kada platite nešto, novac još uvek nije skinut sa vašeg računa, već je samo “zamrznut” a transakcija se nalazi u preauthorized fazi ili “Pending Authorizations”. Cifra koja vam je zamrznuta se obračunava po nekom zaštitnom kursu, koji štiti banku od mogućih fluktacija. Takav zaštitni kurs je vrlo nizak, recimo 70 dinata za dolar. Onog trena kada se sama transakcija finalizira i novac zaista bude skinut, biće skinuto po trenutno važećem (mnogo boljem) kursu.

Konkretan primer bi izgledao ovako - platim u prodavnici nešto 840 dinara i meni Payoneer zamrzne $12. Tu mi deluje kao da su me opasno odrali - 70 dinara za dolar. Nakon 3 dana je transakcija finalizirana i meni sa računa skidaju samo $10 jer je kurs 84. I sve je super. 🙂

Još jedna situacija koja vam se može desiti u inostranstvu je da vas POS terminal pita da li želite da vam se kartica zaduži u dolarima ili lokalnoj valuti (na primer evrima). Uvek je bolje da se kartica zaduži u lokalnoj valuti jer tako kurs konverzije određuje Payoneer, dok vam ovako kurs računa lokalna banka, a to je slična situacija kao i sa garantovanim kursom na bankomatima. Dranje. 🙂

Uplate

Za kraj ostaje i pitanje koliko košta prebacivanje para na vašu karticu. Ne previše. Neuporedivo jeftinije od Western Uniona i značajno jeftinije od wire transfera, naročito na manje sume.

Ukoliko neko želi da vam uplati novac svojom karticom, provizija koju Payoneer naplaćuje je %3.75 i može biti naplaćena ili vama ili onome ko vam šalje novac. Pri tome, sve što je potrebno da taj neko zna je vašu e-mail adresu koji ste koristili za registraciju na Payoneeru. Novac će vam biti dostupan nakon 2-3 dana, kada transakcija bude autorizovana.

Ako želite da prebacite novac sa jedne na drugu Payoneer karticu, to je još jeftinije, ali do sada nisam pokušavao tako da ne znam tačno koliki je trošak.

U slučaju da zarađujete preko Freelancer portala, sam Freelancer vam neće naplatiti ništa, a Payoneer vam naplaćuje fiksnu nadoknadu od 2 ili 5 dolara. Koliko će vam naplatiti zavisi od toga koliko brzo želite da vam novac bude na raspolaganju. Brza opcija košta $5 i novac vam je dostupan za najviše 2 sata (u praksi nakon 5 do 10 minuta - zaista su brzi). Kada ne žurite, možete da uštedite i platite samo 2 dolara. Tada morate da čekate 2-4 dana. Nije baš korektno, ali svakako imate mogućnost izbora.

Ostalo je samo da počnete da zarađujete vrhunski i besomučno provlačite karticu gde god stignete. 🙂

comments powered by Disqus