Payoneer MasterCard

Platne kartice su danas sveprisutna pojava. Banke na svaki mogući način pokušavaju da vas ubede da je baš njihova kartica ono što vam je bilo potrebno, radnje vam daju dodatne popuste i pogodnosti ako svoj račun ne platite kešom nego “provučete karticu”.

Prednosti kartica su brojne, i o nekima smo već govorili. Ne postoji rizik ako izgubite karticu, jer uvek možete da je poništite. Moguće je plaćanje preko Interneta. Ne morate da vodite računa o devizama u inostranstvu jer se konverzije rade automatski.

Bitno je da znamo da postoje dve vrste kartica - debitne i kreditne. Debitne kartice su kao prepaid telefonske - možete da trošite samo ono što imate na računu. Za razliku od debitnih, kreditne kartice vam omogućavaju da trošite i novac koji nemate, do određenog limita, a na dug vam se zaračunava kamata. Kamate na dug po karticama kod naših banaka su zelenaške (20, 30 i više procenata godišnje) i način korišćenja kartice se može uzeti za prilično siguran test inteligencije. Ako neko kupuje kreditnom karticom na rate, naročito stvari koje mu nisu esencijalne, vrlo verovatno je u pitanju idiot. 🙂

Postoje i određene mane kartica i pre svega se ogledaju u troškovima. Banke će za pojedine kartice da naplate godišnji članarinu ili troškove održavanja. Doduše, za debitne kartice tih troškova najčešće nema. Osim tog očiglednog troška, imate i onaj skriveni, a to je da, ako je u pitanju kartica vezana za devizni račun, kurs prilikom konverzije možda neće baš biti najbolji. Može vam se desiti, naročito kod nas, da “automat za kartice trenutno ne radi” ili da ga jednostano nemaju. Istraživanja su pokazala i da ljudi slobodnije i više troše kad plaćaju karticama nego kad moraju da broje keš. Valjda nemaju osećaj da stvarno nešto daju.

Prodavci svoj interes vide u povećanom prometu dok banke imaju proviziju koju naplaćuju prodavcima, članarine i kamate od kupaca… Ma, svi srećni, svi zadovoljni!

Zašto?

Jedan od načina za isplatu honorara sa vWorkera je i debitna Payoneer MasterCard. Razlog zašto sam ja uzeo ovu karticu, međutim, nije vWorker. Jedan od klijenata sa kojima sa imao vrlo bogatu saradnju je predložio da me ne plaća više preko vWorkera, već direktno, recimo preko PayPala. Meni se naravno okrenuo želudac kad sam čuo P-reč, ali ga sa druge strane potpuno razumem, jer su njegovi troškovi bili i preko 10%.

Ovde se sada pojavljuju neki novi momenti. Rad za nekoga sa vWorkera bez vWorkera. Da li i kada to raditi? Sa jedne strane, definitivno će troškovi biti manji i sa te strane je poželjno izbaciti posrednika. Sa druge strane, to znači da više nećete imati zaštitu u slučaju nesporazuma ili ako čisto druga strana reši da vas “zavrne”. Zato van vWorkera treba raditi samo sa ljudima sa kojima ste razvili međusobno poverenje i od kojih ste već zaradili značajan novac. Nakon $1000 preko vWorkera, nije problem da sledeći projekat od $150 ide nekim drugim putem. Obrnuto već ne bi valjalo.

Uglavnom, ja sam se složio da bi bilo dobro da se troškovi smanje, pa smo rešili da potražimo alternativu malopre pomenutom servisu. Nije trebalo dugo tražiti. Payoneer se nametnuo kao logičan izbor.

Kako?

Nalog sam otvorio za svega par minuta, pri tome navodeći normalno svoju adresu u Srbiji. Nema potrebe za kojekakvim fintama. Kako smo mi malo sumnjiva zemlja, bilo je neophodno da se obavi dodatna verfikacija - zatražili su da im pošaljem skeniran pasoš ili ličnu kartu. Ja sam slikao obe strane lične karte (ove nove, čipovane) i za divno čudo, iako je lična ćirilična, nakon 2 dana mi je stigla potvrda da je moja prijava prihvaćena. Potom sam preko sajta zatražio da mi pošalju Payoneer MasterCard. Još jedan mail koji sam dobio istog trena “tražili ste karticu i mi ćemo vam je poslati!” Strava!

Nakon 3-4 nedelje, kartica je zaista i stigla. Aktivirao sam je preko sajta (uneo željeni PIN) i bila je spremna za upotrebu!

Novac se na karticu jako lako učitava. Možete bilo kome da pošaljete link do stranice preko koje vam mogu uplatiti novac. Link sadrži vašu mail adresu, pa vas sistem ako identifikuje. Provizije za uplatu su par procenata i vi ćete odmah biti obavešteni da je neko uplatio novac, a nakon 2 dana ćete moći slobodno da raspolažete novcem (čim se obave sigurnosne provere).

Koliko košta?

Od troškova koje vi imate je $30 za aktivaciju i slanje kartice, koji će biti odbijeni od prve uplate. Kartica ima rok važnosti 3 godine, tako da i ovaj trošak nije tako velik. Takođe, narednih godina se plaća $30 održavanje. Drugih troškova nema.

Pomenuo sam ranije i skrivene troškove u vidu lošijeg kursa prilikom konverzije. Prilikom plaćanja na POS terminalima, kurs koji se računa je približno kupovni, nekad malo viši, nekad malo niži. Do 3% slabiji od srednjeg kursa za taj dan.

Upotreba kartice na bankomatima je nešto skuplje, jer će vam osim lošijeg kursa Payoneer naplatiti proviziju $3.15.

Za sada nisam imao prilike da koristim karticu u inostranstvu, pre svega onom koje koristi evro za plaćanje, ali čim proverim i to, javiću iskustva. Detaljnija iskustva koja se tiču troškova možete pročitati u drugom članku.

Suma sumarum…

Kartice su sjajna stvar ako umete da ih koristite i da se kontrolišete. Dobićete jednu dodatnu fleksibilnost u trošenju svog novca. Kao način isplate su takođe vrlo poželjne jer vam je novac brzo na raspolaganju i ne može da zaluta ko za gde (kao ček, na primer). Nakon što uzmete Payoneer MasterCard, uvek možete karticu da izaberete i kao način isplate onoga što ste zaradili preko Freelancer.com. Takva isplata će vas koštati $2-5. To vam može biti odlična opcija ako praktikujete veće kupovine.

Možete da iskoristite i dodatnu pogodnost i registrovati se preko ovog linka, čime ćete nakon prve uplate od $100+ dobiti i $25 bonusa!

Šta vi mislite o karticama?

comments powered by Disqus