PayPal na srpski način

Nakon svih godina čekanja, obećanja sa svih strana, PayPal je konačno dostupan u Srbiji. Konačno više nećemo morati da slušamo svakog meseca kako PayPal dolazi baš onog sledećeg i samo što nije. Tu je! Al’ na srpski način.

Kao i sve drugo u Srbiji, i PayPal dolazi uz par dodatnih finti.

Prva je ta da je omogućeno samo plaćanje ka inostranstvu. Prijem novca za fizička lica, ono što bi bilo najzanimljivije (najpotrebnije) nama freelancerima, za sada nije moguć. Zašto je tako, ne zna se tačno. Jedna je priča da je to normalna procedura prilikom dolaska u bilo koju zemlju - da se prvo omogući samo plaćanje a onda i sve ostalo. Druga verzija koja se često pojavljuje, i koja je verovatno tačna, je da ni naši zakoni baš ne omogućavaju takvu uslugu. Ako ste ikada bili u situaciji da želite nekome da pošaljete novac ili da ga neko pošalje vama, znate kroz šta je trebalo da se prolazi. Jednostavno, ono što Srbiji fali je liberalizacija deviznog poslovanja. Za naše zakone od pre 30 godina, ako imate novca u inostranstvu ili ga dobijate iz inostranstva, vi ste verovatno strani plaćenik i domaći izdajnik, i kao takvog vas treba obesiti na Terazijama. Ovakav PayPal koji smo dobili više koristi nekome ko ima višak para koji bi da potroši na eBayu ili Amazonu, nego nekome ko želi da zaradi novac.

Druga finta je da ni shopping ne može da prođe da vam država ne gurne ruku u džep. Svi koji su se nadali da će sa dolaskom PayPala konačno moći da kupe preko Interneta sve ono što je kod nas teško nabaviti, ili moguće samo uz dosta višu cenu, sigurno su se oduševili kad su pročitali da je carina spremna za PayPal. Zašto bi carina bila spremna za PayPal?!

Ukratko, ako je pošiljka upućena od strane fizičkog lica i vrednija je od 70 evra, odnosno 50 evra ako je šalje pravno lice - dužni ste da platite carinu od 10%. Na tu cenu, plaćate PDV u svakom slućaju (8 ili 20% - zavisi šta je). Cena će u startu biti veća i 32% od onoga što ste već platili. Zgodno je da imate račun sa neta koliko ste nešto tačno platili, jer ako nemate, onda će carinik da vam kaže koliko ste to platili i prema tome da vam obračuna carinu i porez. Svaki paket koji stiže mora da se otvori i pregleda dok ste vi lično prisutni. Ta “usluga” se naplaćuje stotinak dinara. A vaša faca dok carinik bude proveravao na šta ste potrošili 300 evra u sex shoppu na netu - priceless… 😀

Nakon svega ovoga, čovek se zapita da li zaista želimo da nam omoguće prijem novca preko PayPala? Imam neki čudan predosećaj da ce uskoro biti uvedena jedinstvena poreska stopa od 10-20% za sve transfere iz inostranstva za fizička lica. Oni koji žele da imaju merchant account će verovatno biti primorani da imaju registrovanu firmu, sa svim što u Srbiji to nosi. Da se razumemo, ovo je čisto moj osećaj. Samo da ne bude posle da vam nisam rekao.

Ovakav PayPal kakav je došao, sa svim konsekvencama svog dolaska, nije ni morao. Alternative poput Payoneera rade posao sasvim dobro. Molim samo gospodu iz vlasti da više ne pomažu ITu. Postaće nepodnošljivo.

comments powered by Disqus