Šta je Freelancer.com?

Sada kada je vWorker postao deo Freelancer.com, nije na odmet da se malo upoznamo sa novim portalom i, što je takođe važno, povučemo neke paralele sa vWorkerom. Svi freelance portali funkcionišu na sličnim principima, ali ne treba smesti s uma da je đavo u detaljima.

Šta je Freelancer.com?

Freelancer.com je online berza poslova, posrednik između poslodavaca i onih koji žele da zarade. Postoji već 4 godine, i za razliku od drugih sličnih sajtova, koji su mahom rasli organski, odnosno povećavajući broj korisnika kako je vreme proticalo, Freelancer.com je od samog početka vrlo agresivno rastao kroz kupovinu drugih sličnih sajtova, između ostalih i vWorkera. Za radnike i za poslodavce postoje različite vrste naloga, od kojih su osnovni besplatni, dok se drugi plaćaju. Razlike između besplatnih i plaćenih naloga srećom ne predstavljaju značajniji hendikep prilikom dobijanja poslova i moći ćete sasvim fino da počnete da radite i zarađujete i sa besplatnim nalogom.

Kako funkcioniše?

Dobijanje poslova, kao i na vWorkeru, funkcioniše po sistemu tendera. Poslodavci objavljuju poslove koje vi možete da pretražujete ili jednostavno da pratite nove koji se pojavljuju u kategorijama koje vas zanimaju. Onog trena kad vidite nešto zanimljivo, možete da pročitate detaljniji opis projekta, da vidite koliki je rok dao poslodavac da se posao završi kao i koliko je poslodavac spreman za plati za projekat. Ako i dalje smatrate da vam je projekat interesantan, onda možete da date svoju ponudu (bid) ili da postavite neka dodatna pitanja. Velika razlika u odnosu na vWorker je što u trenutku bidovanja možete da vidite koliko drugih ponuda ima ali i ko ih je dao i na koji iznos! Ovo je mač sa dve ostrice! Sa jedne strane, uvek je lako dati najnižu ponudu. Sa druge strane, poslodavci ne obraćaju previše pažnje na samu visinu ponude, već mnogo više na ono što ćete mu reći i da li će proceniti da vi možete posao da obavite brzo i efikasno.

Nakon što ste dali svoj bid, poslodavac će izabrati jedan dobitni bid i tada kreće sam posao. Vi ćete komunicirati sa poslodavcem dok ne završite posao, i kad završite, uploadovaćete sve na sajt i prijavićete da je posao gotov. Kad poslodavac pregleda to što se radili i prihvati, na vašem računu na Freelancer.com će se pojaviti novac.

Kako da budem siguran da ću biti plaćen?

Radeći preko Freelancer.com ste 100% zaštićeni, kako vi, tako i poslodavac. Onog trena, kad poslodavac prihvati vaš bid, on mora i da uplati celokupnu sumu portalu. Čim počnete da radite, vaš novac vas već čeka! U slučaju da nakon što odradite posao poslodavac ne želi da prihvati ono što ste vi uradili, imate mogućnost i da pokrenete arbitražu. Neko od zaposlenih na portalu, ko je stručan za tu što ste vi radili, će pregledati koji je bio projektni zahtev, šta je odrađeno, i presudiće ko je od vas prekršio dogovor, da li poslodavac ili vi. Potom će vam ponuditi da, ako ste vi “krivi”, to popravite ili će vam isplatiti samo deo dogovorenog honorara, ako ne želite da nastavljate rad, ili u slučaju da poslodavac pokušava da vas prevari, vi ćete dobiti čitavu sumu. Arbitraža je vrlo korektna i ni na koji način ne favorizuje niti poslodavca niti radnika.

Upravo zbog arbitraže je jako značajno da svu komunikaciju obavljate preko sajta. Freelancer.com omogućava slanje poruke, chat, sve što vam treba za rad. Ukoliko dođe do arbitraže, sve ono što ste se “dogovarali” van sajta ne važi! Samo je komunikacija preko sajta validan “dokaz”. Nemojte sebi da pravite probleme. Ako vam neko predloži da komunicirate preko GTalka/Skajpa, samo kulturno kažite da preferirate komunikaciju preko sajta. Za poslove gde je neophodno da imate komunikaciju van sajta, stalno šaljite poruke preko sajta gde ćete napisati šta ste se sve dogovorili i tražite da poslodavac potvrdi.

“Ali ja neću da radim za siću!”

Vratiću se još jednom na one koji rade za kikiriki. Oni generalno nisu vaša konkurencija. Poslodavci su mahom ljudi iz Amerike, Zapadne Evrope i drugih razvijenih regija sveta, gde sat vremena lokalnih freelancera košta 50-85 dolara. Time što su posao postavili na Freelancer.com, gde radite vi, koji svoj sat cenite 15-20 dolara, oni su već uštedeli ogromne pare. Poslodavcima je generalno mnogo važnije u tom trenu da znaju da će posao zaista biti gotov i da bude gotov bez mnogo cimanja.

Komunikacija je jako važna. Mi imamo tu prednost da radno vreme Amerike preklapa dobrim delom sa našim danom, što nas stavlja u poziciju da smo budni i da možemo brzo da odgovaramo na poruke. Dobro znanje engleskog je jako značajno. Niko ne želi da se zamajava uz Tarzan English, bilo pisani, bilo usmeni. Koristite spell check i čitajte to što pišete.

Kako ću dobiti novac (kad nemamo PayPal :-D)?

Za kraj ostavljamo i najslađi deo, a to je primanje novca. Freelancer.com nudi različite načine plaćanja. Dva načina su relativno zgodna kad je Srbija u pitanju. Payoneer prepaid MasterCard i wire transfer.

Payoneer kartica je sjajno rešenje, o kome smo već pričali, naročito ako ćete imati stalne prihode preko Interneta. Treba u startu da platite $25, kasnije imate par dolara trošak po transferu na karticu, par dolara održavanja i neku sitnu proviziju prilikom dizanja (dinara) na našim bankomatima. Troškovi kartice su, relativno gledano, dosta visoki, ali novac vam je faktički na raspolaganju odmah.

Drugi način je wire transfer. Novac dobijate skoro odmah (24-48h), a trošak je $25-35 dolara za sam transfer i %0.25 provizije koju banka naplaćuje ovde.

Ukratko, igra se delimično menja na novom portalu, ali je novac i dalje moguće zaraditi, samo treba probati!

comments powered by Disqus