Šta je vWorker?

Nakon pisanja ovog članka, došlo je do promena. Ovo je i dalje informativno štivo o tome kako funkcionišu freelancer portali, ali informacije koje više odgovaraju trenutnom stanju možete potražiti na ostatku bloga.


vWorker je online portal i virtuelna berza poslova koja omogućava da se povežu poslodavci i oni koji žele da zarade. Postoji već desetak godina i ranije se sajt zvao RentACoder, ali su 2010. znatno proširili spisak kategorija poslova u kojima posreduju, pa otud i novo ime Virual Worker. Članstvo na vWorkeru je potpuno besplatno i nemate nikakve limite u smislu na koliko projekata možete da dajete ponude, koga možete da kontaktirate i slično. Takođe, plaćeni nalozi čak ni ne postoje, tako da neko drugi nije privilegovan na bilo koji način. Šta ćete uraditi zavisi samo i jedino od vas i vašeg znanja.

Kako funkcioniše?

Dobijanje poslova funkcioniše po sistemu tendera. Poslodavci objavljuju poslove koje vi možete da pretražujete ili jednostavno da pratite nove koji se pojavljuju u kategorijama koje vas zanimaju. Onog trena kad vidite nešto zanimljivo, možete da pročitate detaljniji opis projekta, da vidite koliki je rok dao poslodavac da se posao završi kao i koliko je poslodavac spreman za plati za projekat. Ako i dalje smatrate da vam je projekat interesantan, onda možete da date svoju ponudu (bid) ili da postavite neka dodatna pitanja. U trenutku bidovanja, vi možete da vidite samo koliko drugih ponuda ima, ali ne ko ih je dao ni na koji iznos. Na taj način ste zaštićeni od nelojalne konkurencije i onih koji bi radili za kikiriki. Čak ni to ne treba da vas brine, jer u manje od 20% slučajeva poslodavci biraju najnižu ponudu.

Nakon što ste dali svoj bid, poslodavac će izabrati jedan dobitni bid i tada kreće sam posao. Vi ćete komunicirati sa poslodavcem dok ne završite posao, i kad završite, uploadovaćete sve na sajt i prijavićete da je posao gotov. Kad poslodavac pregleda to što se radili i prihvati, na vašem računu kod vWorkera će se pojaviti novac.

Kako da budem siguran da ću biti plaćen?

Kako možete biti sigurni da ćete biti plaćeni kad odradite posao? To i jeste najbolje stvar kod vWorkera - 100% ste zaštićeni, kako vi, tako i poslodavac. Onog trena, kad poslodavac prihvati vaš bid, on mora i da prebaci celokupnu sumu vWorkeru. Dakle, čim počnete da radite, vaš novac vas već čeka! U slučaju da nakon što odradite posao poslodavac ne želi da prihvati ono što ste vi uradili, imate mogućnost i da pokrenete arbitražu. Neko od zaposlenih u vWorkeru, ko je stručan za tu što ste vi radili, će pregledati koji je bio projektni zahtev, šta je odrađeno, i presudiće ko je od vas prekršio dogovor, da li poslodavac ili vi. Potom će vam ponuditi da, ako ste vi “krivi”, to popravite ili će vam isplatiti samo deo dogovorenog honorara, ako ne želite da nastavljate rad, ili u slučaju da poslodavac pokušava da vas prevari, vi ćete dobiti čitavu sumu. Arbitraža je vrlo korektna i ni na koji način ne favorizuje niti poslodavca niti radnika.

Upravo zbog arbitraže je jako značajno da svu komunikaciju obavljate preko sajta. vWorker omogućava slanje poruke, chat, sve što vam treba za rad. Ukoliko dođe do arbitraže, sve ono što ste se “dogovarali” van sajta ne važi! Samo je komunikacija preko sajta validan “dokaz”. Nemojte sebi da pravite probleme. Ako vam neko predloži da komunicirate preko GTalka/Skajpa, samo kulturno kažite da preferirate komunikaciju preko sajta. Za poslove gde je neophodno da imate komunikaciju van sajta, stalno šaljite poruke preko sajta gde ćete napisati šta ste se sve dogovorili i tražite da poslodavac potvrdi.

“Ali ja neću da radim za siću!”

Vratiću se još jednom na one koji rade za kikiriki. Oni generalno nisu vaša konkurencija. Poslodavci su mahom ljudi iz Amerike, Zapadne Evrope i drugih razvijenih regija sveta, gde sat vremena lokalnih freelancera košta 50-85 dolara. Time što su posao postavili na vWorker, gde radite vi, koji svoj sat cenite 15-20 dolara, oni su već uštedeli ogromne pare. Poslodavcima je generalno mnogo važnije u tom trenu da znaju da će posao zaista biti gotov i da bude gotov bez mnogo cimanja.

Komunikacija je jako važna. Mi imamo tu prednost da radno vreme Amerike preklapa dobrim delom sa našim danom, što nas stavlja u poziciju da smo budni i da možemo brzo da odgovaramo na poruke. Dobro znanje engleskog je jako značajno. Niko ne želi da se zamajava uz Tarzan English, bilo pisani, bilo usmeni. Koristite spell check i čitajte to što pišete.

Kako ću dobiti novac (kad nemamo PayPal :-D)?

Za kraj ostavljamo i najslađi deo, a to je primanje novca. vWorker nudi različite načine plaćanja. Tri načina su relativno zgodna kad je Srbija u pitanju. Ček, prepaid Mastercard ili wire transfer.

Ček vam omogućava da dobijete svoj novac uz relativno niske troškove, ali treba čekati da bi se naplatio. Troškovi su $10 za slanje i 1% koji vam banka naplati ovde za da se ček unovči. Od trenutke slanja, treba jedno mesec dana da imate pare u rukama.

Kartica je super ako ćete imati stalne prihode preko vWorkera. Treba u startu da platite $25, kasnije imate par dolara trošak po transferu na karticu, par dolara održavanja i neku sitnu proviziju prilikom dizanja (dinara) na našim bankomatima. Troškovi kartice su, relativno gledano, dosta visoki, ali novac vam je faktički na raspolaganju odmah.

Treći način je wire transfer. Ironija je da je ovaj način plaćanja uveden delom i zbog Srbije, jer drugi načini slanja baš i nisu najbolje funkcionisali. Novac takođe dobijate skoro odmah (24-48h), a trošak je $35-45 dolara za sam transfer i %0.25 provizije koju banka naplaćuje ovde.

Ja preferiram čekove. Za isplate od 1000-2000 dolara, trošak vam je ispod 2% a ako radite redovno, i nije vam toliko značajno da li su vam sada isplatili ček od prošlog meseca ili od pre 2 meseca. Treba samo da se strpite do prve isplate.

Ovaj tekst je samo uvod. Sve teme koje su ovde pomenute, i mnoge druge, će biti mnogo detaljnije obrađene u sledećim tekstovima. Srećno!

comments powered by Disqus