Toptal - Freelancing za elitu

Danas svako može da zarađuje preko Interneta samo ukoliko odvoji dovoljno vremena i uloži malo truda. Jedna od osnovnih ideja kada sam počinjao da pišem ovaj blog je bila da podelim sa ljudima svoje iskustvo - plaforme poput Freelancer omogućavaju bilo kome, sa manje ili više znanja, da ponudi svoje usluge i zaradi novac. Cena rada od par dolara na sat je za poslodavce iz razvijenih zemalja smešno mala, ali za nas, koji nezadrživo srljamo u napredak, je nešto što nemaju ni mnogi regularno zaposleni.

Danas bih ipak voleo da se obratim malo drugačijem auditorijumu. Želeo bih da podelim svoje iskustvo sa jednom potpuno drugačijom plaformom, koja mnogo rigoroznije bira svoje članstvo, ali sa druge strane nudi daleko više u svakom pogledu.

Toptal je platforma za već ostvarene profesionalnce koji žele da rade za vrhunske klijente i da za to budu sjajno plaćeni.

Prijava za posao. Mislim, platformu.

Već sam proces prijave je drugačiji. Više liči na prijavljivanje za posao, nego na freelancing platformu. Osim ostavljanja generalija, trebaće vam i sređen CV na engleskom, link do sajta/portfolija ako ste dizajner… Nakon toga će vas kontaktirati Toptal regruteri, koji će sa vama održati više intervjua, od početnih gde je samo cilj utvrditi da ste OK lik koji dobro govori engleski jezik pa do vrlo temeljnih tehničkih intervjua i projektnih zadataka koji treba da pokažu da zaista vladate veštinama na potrebnom nivou. Toptal se hvali da zapošljava top 3% freelancera, ali je prolaznost zapravo još niža. Ukoliko uspešno savladate sve prepreke, čestitam, postali ste Toptaler!

Klijenti pronalaze vas

Posao preko Toptala ne tražite. Posao pronalazi vas. Ukoliko su vaše veštine potrebne nekom od klijenata, agenti Toptala će vas kontaktirati da proveri da li ste i vi zainteresovani. Možete i vi sami da pretražujete otvorene pozicije i ukoliko vam se neka učini zanimljivom, javite se agentu koji je zadužen za tog klijenta. Nema potrebe za bilo kakvim “davanjem ponude”. Time što se nalazite u bazi Toptalera, vaše znanje i iskustvo su već poznati i provereni. Agent će vas ponuditi klijentu, klijent će imati intervju sa vama i ukoliko se želje poklope, dobili ste posao!

Vrhunski klijenti…

Kada radite preko Toptala, klijenti za koje radite nisu mladi John Smith koga mrzi da piše domaći iz programiranja i treba mu neko da to odradi umesto njega i Jane Doe koja želi da joj neko prepravi temu za modni blog, već kompanije poput J.P.Morgan, Airbnb, Pfizer. Klijenti preko Toptala najčešće angazuju stručnjake, ljude koji prave razliku na projektima, zato što ih ne mogu pronaći na licu mesta ili im je previše komplikovano da traže i zapošljavaju nekoga radi 6 meseci, za koliko postoji potreba. Preko Topala ćete vi biti angažovani u klijentskoj firmi, radićete najčešće puno radno vreme u periodu od par nedelja/meseci. Radi se remote, što znači da možete biti bilo gde u svetu, samo ako imate kvalitetnu internet konekciju. Različiti klijenti imaju različite prohteve što se tiče radnih sati - neki će očekivati da budete online kad i oni rade, nekima to nije toliko bitno. U suštini, kako se vi dogovorite. Sve vreme Toptal je tu da vas zaštiti ukoliko se pojave bilo kakvi problemi sa klijentom.

… po vrhunskoj ceni

Kada postajete Toptaler, vi ćete reći koliko smatrate da je cena vašeg sata. Ukoliko se malo “zanesete”, regruter vam može sugerisati da malo spustite cenu ili je čak podignete, ukoliko ste previše skromi. Toptalu je u interesu da cena bude što realnija. Sa punim radnim vremenom mesečno ćete zarađivati godišnju srpsku platu. Ovo je trenutak kad će mnogi reći, čak i oni koji već rade za odlične srpske IT plate - “Ala ovaj baroniše! Mesečno godišnja srpska plata?!“  Naš je problem što je prosečna plata ni 400 evra. To je nama naša borba dala… U Americi se 10-15 dolara na sat zarađuje u Meku. Da li zaista mislite da je vrhunskim klijentima previše da plate vrhunskog freelancera (Toptal ipak radi samo sa elitom) za nas ogromnih 35-40 dolara na sat? Mesečno 170+ sati, po 35-40 dolara… Matematiku znate. To je realnost koja može biti i vaša - naravno, ako pokažete da ste top 3%. Ukoliko imate više od 3-4 godine iskustva ovo je sasvim realan cilj.

Isplata je moguća putem wire transfera, na privatni račun ili račun firme (ukoliko ste preduzetnik) a rade i voljene Payoneer kartice. Isplata jednom ili dva puta mesečno, kako vama odgovara. Toptal garantuje za isplate, tako da vi opet nemate šta da se bakćete sa klijentom. Vaše je samo da odradite svoj posao sjajno.

Više od freelancing platforme

Osim ovih najbitnijih stvari, Toptal često organizuje i druženja Toptalera (iznenadili bi ste se koliko ih ima u Beogradu), edukativne radionice i predavanja. Kao što rekoh, ni nalik drugim freelance platformama.

Jedna bitna razlika između Toptala i drugih freelancing platformi je mogućnost, odnosno nemogućnost da se platforma izbaci u nekom trenu iz dalje priče. Ja sam lično u prošlosti, nakon što odradim više projekata za nekog poslodavca i stekne se poverenje, napuštao zaštitu platforme i radio direktno. Toptal ima vrlo striktna pravila po tom pitanju i čvrste ugovore sa klijentima, tako da bi takav pokušaj rezultirao sa dve tužbe, vama i klijentu. U korporativnom svetu to niko ne želi, ali Toptal nudi i drugu mogućnost klijentima - otkup freelancera. Klijent plaća jednokratno Toptalu 30 hiljada dolara nakon čega može direktno da zaposli tu osobu i da više nemaju nikakve veze sa Toptalom. Iako vam to zvuči kao neverovatna opcija (ko je lud da plati toliko za programera?!) zapravo to nije tako retko i znam nekoliko ljudi čiji su ugovor firme otkupile od Toptala.

U najkraćim crtama je to to. Ukoliko smatrate da i vi pripadate eliti developera ili dizajnera, a želite da živite život freelancera punim plućima, onda je Toptal pravo mesto za vas. Pitanja i razmišljanja, kao i uvek, možete ostaviti u komentarima.

comments powered by Disqus