Upravljanje i planiranje projekata

Kada se vWorker utopio u Freelancer.com, nakon što sam uradio prvi projekat, naišao sam na prvi veliki problem. Nije nigde postojala opcija da kažem “završio sam projekat, želim svoje pare”. U prvi mah me to potpuno zbunilo. Pokušavao sam da nađem opciju po menijima i tabovima, misleći da se možda nalazi na nekom drugom mestu. Potom sam googlao. Kada ništa nije dalo rezultata, čak sam pročitao i straniće pomoći i FAQ. Šta ćete, predugo se ovim bavim. Zna se da se uputstvo čita kad ništa drugo ne upali. 🙂

Nakon nekog vremena sam skontao da sam sve vreme tražio pogrešnu stvar i nešto što u suštini ne postoji. vWorker je imao jednostavan pristup. Vi, kao izvođač radova, možete samo da kažete da li je čitav projekat gotov ili nije. Ili jeste, ili nije, bez ikakvih međufaza i koraka. Kao što vam je iz prakse poznato, veliki broj projekata nije ovakav. Naročito ne oni veći. Projekti se mahom odvijaju kroz brojne faze, od kojih svaka može precizno definisana i njen kraj obeležen jednim kamenom međašem, odnosno milestonom. Verujem da “miljokaz” i vama para uši, tako da ću se ipak držati engleske reči.

Kako treba da izgleda organizacija jednog većeg projekta? Pre nego što i počnete, treba da usaglasite sa poslodavcem koje su faze projekta. Koja koliko treba da traje. Šta tačno obuhvata. Svaka okončana faza može da povlači sa sobom i oslobađanje dela sredstava (plaćanje) za to što je odrađeno.

Na primeru jednog projekta unapređenja postojećeg softvera bi to izgledalo ovako:

  • Faza 1: uspostavanje razvojnog servera, 3 dana, 20% novca
  • Faza 2: unapređenje na razvojnom serveru i testiranje, 20 dana, 40% novca
  • Faza 3: prebacivanje izmena na produkcioni server i testiranje, 10 dana, 20% novca
  • Faza 4: verifikacija, treba da prođe mesec dana i u tom periodu će se srediti eventualni problemi, 20% novca

Na ovaj način se štitite i vi i klijent. Možete jasno da pratite napredak projekta. Bićete plaćeni kako projekat napreduje. Potpuno je jasno u kom trenutku nastupa kraj projekta, nakon čega će svi eventualni dodatni zahtevi biti upravo to - dodatni zahtevi, koji se kao takvi, i dodatno plaćaju.

Freelancer.com koristi upravo ovakav sistem. Prilikom davanje ponude, vi odmah zahtevate od poslodavca da se deo novca deponuje i to postoje inicijalni milestone. Imate mogućnost da odmah definišete i ostale. Ako je projekat manji, možete zahtevati kreiranje samo još jednog, a to je “Projekat gotov”. Poslodavac će prihvatiti ili ne predložene milestonove i vi onda možete da krenete sa poslom. Svaki put kad odradite neku fazu projekta, imate mogućnost da zatražite da se sredstva vezana za taj milestone oslobode. Kada poslodavac prihvati isplate po svim milestonovima u visini vaše originalne ponude, projekat se smatra gotovim. To vas ne sprečava da naknadno dodajete još milestona kojim bi ste pokrili eventualne dodatne zahteve koje klijent ima. Više puta sam navodio značaj komunikacije samo direktno na sajtu. Na taj način ste pokriveni i ako dođe do nesporazuma uvek možete da pokrenete arbitražu (koje se, doduše, na Freelancer.com zove Disputes). Naglasio bih i da je vrlo neprofesionalno da zahtevate da vam se oslobode sredstva za inicijalni milestone čim započnete rad na projektu. To je potpuno nepotrebno, jer je taj novac već uplaćen i poslodavac vas nikako ne može prevariti za taj novac. Treba samo da odradite projekat kako valja.

Hteo bih da se osvrnem malo i na poslovanje van Freelancer.com portala i uopšte Interneta. Često ćete raditi projekte sa ljudima koje ste upoznali preko nekoga ili ko je došao do vas na nečiju preporuku. Najčešće se tu ne pravi nikakav ugovor već se sve završava na usmenom dogovoru. To je sasvim u redu jer vam ugovor u ovoj državi i ovako ništa ne vredi. Možete samo da se vučete sto godina po sudovima i na kraju će opet vuk da pojede magarca. Bitno je da u svim projektima koje radite imate precizno i tačno definisane faze projekta. Takođe, to treba imati napismeno. Džentlmenski dogovor je u redu, ali papir služi da se džentlmeni podsete šta su se dogovorili.

Ukoliko ste već i situaciji da ste u nekom projektu u koji ste ušli kao muva bez glave i sada projekat nema kraja ili ima kraja, ali nikako ne možete da dobijete pare - verovatno čupate kosu i pitate se šta da radite. Ovo je jedna vrlo delikatna situacija i treba biti vrlo pažljiv. Ima nekoliko potencijalnih pristupa.

Prvi je “samo oštro”. Vi zahtevate da budete isplaćeni, zahtevate da se uspostavi precizna lista onoga što treba biti odrađeno do kraja. Ovo možete da radite samo ako imate neke adute u rukama. Imate deo projekta bez koga ostalo ne vredi ništa. Imate mogućnost da pobrišete sve što ste do sada uradili. To će vam vrlo verovatno biti poslednji projekat koji radite sa tim nekim, ali sa druge strane, verovatno ni ne želite više da radite sa ljudima koji su vas doveli u takvu situaciju.

Drugi pristup je “molila je, plakala je”. Vama su zaista potrebne pare i bili biste tako zahvalni da vam ih konačno uplate. Nema veze što ste već uradili sve pre par nedelja… Nemojte ovo da radite. Vrlo je neprofesionalno, da ne kažem jadno. Ako neko neće da vas plati zato što ste odradili svoj posao i zaslužili novac, sigurno neće pomoći to što imate račune da platite. Na kraju krajeva, šta njih briga šta će vama vaše pare?

Treći pristup je da ne radite ništa, da se nervirate, jedete iznutra i čekate da se neko smiluje. Ovo je još i najgora opcija.

Šta onda treba raditi? Prvo i najvažnije - nemojte sebi nikada dozvoliti da sebe dovedete u takvu situaciju! Ako već jeste, varijacija prve opcije je najbolja. Treba glasno i jasno reći šta želite ali na fin način, jer ako se uspostavi neprijateljski odnos, saradnja je gotova i od para nema ništa. Nemojte da padate na dodatna obećanja. Nemojte da nastavljate da radite zato što “će sve biti ok, sledeće nedelje stižu pare”. Želim to i to, tako i tako. Nije loše ni u startu da se pomirite sa tim da od tih para nema ništa i da ste uzalud radili. Živci i zdravlje su ipak najvredniji. 😀

Naravno, o ovakvim stvarima ne morate previše da razmišljate ako radite preko portala poput Freelancer.com, jer vam oni pružaju zaštitu. Možda naplaćuju 5-10% provizije, ali bolje 90% nečega, nego 100% ničega. Mislite o tome…

comments powered by Disqus